Prawidłowy cholesterol i zawał

21 stycznia 2009, 13:27

Przeprowadzone na ogólnonarodową skalę amerykańskie badania wykazały, że aż u 75% osób, które doświadczyły ataku serca, poziom cholesterolu we krwi utrzymywał się w normie. Co więcej, niemal połowa z ofiar zawału miała optymalny (czyli mniej niż 100mg/dL) poziom cholesterolu LDL.



Niebezpieczne czerwone mięso

14 marca 2012, 07:07

Specjaliści od lat alarmują, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń. Z najnowszego numeru Archives of Internal Medicine dowiadujemy się, że spożywanie takiego mięsa wiąże się też z ryzykiem przedwczesnego zgonu.


Twoje życie na Ziemi

22 kwietnia 2015, 05:10

Dzisiaj, 22 kwietnia, BBC Earth udostępni w Polsce aplikację „Twoje życie na Ziemi”, która zaprasza do odkrywania otaczającego nas świata i zapoznawania się ze zmianami, jakie dokonały się na nim od momentu naszych urodzin.


Psy wiedzą, jakie emocje malują się na ludzkiej twarzy

21 czerwca 2018, 12:08

Psy potrafią zrozumieć emocje kryjące się za ludzką mimiką. Jeśli pies przekręca głowę w lewą stronę, na twarzy człowieka malują się zapewne złość, strach lub szczęście. Gdy człowiek jest zaskoczony, psy mają za to tendencję do obracania głowy w prawo.


Niewidomi lepiej wyczuwają bicie własnego serca niż widzący

27 marca 2023, 09:47

Naukowcy z Instytutu Psychologii UJ oraz Karolinska Institutet zauważyli, że osoby niewidome lepiej od widzących wyczuwają bicie własnego serca. To odkrycie sugeruje, że po utracie wzroku mózg lepiej wyczuwa sygnały dobiegające z wnętrza organizmu.


Zakonserwowane ludzkie serce© wasavlicencja: Creative Commons

Co dzieje się ze starzejącym sercem

9 listopada 2007, 10:35

Z każdym dodatkowym rokiem życia nasze serce coraz bardziej się kurczy, a jego zdolność przepompowywania krwi maleje nawet o 5%.


Czekolada chroni mózg

6 maja 2010, 11:30

Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że pewien składnik gorzkiej czekolady pomaga chronić mózg przed uszkodzeniem w czasie udaru. Zwiększa on bowiem intensywność sygnałów komórkowych, o których wiadomo, że chronią komórki nerwowe.


Odkryto peptyd łączący cukrzycę typu 1. z miażdżycą

8 maja 2013, 11:42

Cukrzyca typu 1. zwiększa ryzyko chorób serca, stymulując produkcję kalprotektyny. Peptyd ten wpływa na stężenie komórek układu odpornościowego, co skutkuje nasileniem procesu tworzenia blaszek miażdżycowych.


Cytrusy zapobiegają powikłaniom otyłości

22 sierpnia 2016, 12:55

Owoce cytrusowe pomagają zapobiegać związanym z otyłością chorobom serca, wątroby i cukrzycy.


Fizjologiczne spostrzeżenie Michała Anioła ukrywało się na widoku przez ponad 500 lat

30 grudnia 2019, 11:33

Podczas ostatniej wizyty w Galerii Akademii (Galleria dell'Accademia) we Florencji dr Daniel Gelfman zauważył w rzeźbie Dawida Michała Anioła coś, co ukrywało się na widoku od ponad 500 lat - rozszerzoną w wyniku pobudzenia prawą żyłę szyjną zewnętrzną.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy